Jureringssysteem

juryHoe je jureert en of je daar een diploma voor nodig hebt, verschilt per type wedstrijd. Bij Gems doen we mee aan de volgende typen wedstrijden:

1. Mini 3/4 kamp
  2. Individuele recreantenwedstrijd
  3. Selectie

Mini 3/4 kamp

Hierbij wordt in een team geturnd: 6 bij de meisjes en 4 bij de jongens.
Een team moet op ieder toestel 6 onderdelen uitvoeren en ieder kind doet alle toestellen en onderdelen. Van te voren krijgen de juryleden het overzicht van de onderdelen die het team gaat doen.

Er zitten 2 juryleden die allebei een andere rol hebben:

1. Onderdeelherkenner. Hierbij kijkt het jurylid of het kind het onderdeel doet dat aan de beurt is (b.v. doet het kind de koprol als dat volgens het lijstje gedaan moet worden). Dit is heel makkelijk jureren en kan eigenlijk door iedereen gedaan worden. Als het onderdeel redelijk en herkenbaar uitgevoerd wordt (dus als het maar enigszins lijkt op die koprol), krijgt het kind 1 punt. Als er geholpen wordt door een trainer 1/2 punt. En als je er niet uitkomt dan is het andere jurylid er natuurlijk ook nog om mee te overleggen.
  2. Algemeen jurylid. Dit jurylid kijkt naar de technische uitvoering van de oefening, hiervoor kunnen maximaal 7 punten gegeven worden voor het hele groepje. Dit kan gedaan worden door mensen die al veel ervaring hebben als onderdeelherkenner of zelf in het verleden geturnd hebben en uiteraard ook door juryleden met een officieel diploma.

Naast de halve en hele punten per kind, zijn er per toestel 10 punten te verdienen:

•  3 punten voor de algemene indruk en presentatie (weten ze alles uit het hoofd, zien ze er verzorgd uit, hoe presenteren ze zich)
  •  7 punten voor de technische uitvoering (hierbij wordt gekeken hoe netjes en strak er geturnd is)

Individuele recreantenwedstrijd

Ook bij deze wedstrijden zijn er 2 juryleden:

1. Onderdeelherkenner. Dit jurylid kijkt of alle onderdelen geturnd zijn. Als er wat ontbreekt, wordt 1 punt afgetrokken.
  2. Algemeen jurylid. Dit jurylid kijkt naar de technische uitvoering van de oefening. Er wordt aftrek gegeven voor b.v. kromme benen, knieën uit elkaar enz.

Net als bij de mini 3/4 kamp kan eigenlijk iedereen als onderdeelherkenner jureren. De beoordeling van de technische uitvoering kan gedaan worden door mensen met veel ervaring als onderdeelherkenner of in het verleden zelf geturnd hebben of een officieel diploma heeft.

Ieder kind kan per toestel maximaal 10 punten behalen:

• 5 punten voor de inhoud van de oefening: als alle onderdelen van het toestel gedaan zijn worden 5 punten gegeven, voor ieder onderdeel dat ontbreekt wordt 1 punt afgetrokken
  • 4 punten voor de technische uitvoering (hierbij wordt gekeken hoe netjes en strak er geturnd is)
  • 1 punt voor de algemene indruk

Selectie wedstrijden

Er is een diploma nodig voor jureren van deze wedstrijden. Per toestel zijn er 2 juryleden aanwezig die individueel een cijfer berekenen waarna het gemiddelde de uiteindelijke score oplevert. De score is opgebouwd uit 2 elementen:

• E-score (e = execution = technische uitvoering): maximaal 10 punten. Voor iedere uitvoeringsfout – zoals kromme benen, knieën uit elkaar – wordt 1 of meerdere tienden afgetrokken. Voor een grote fout zoals een val van de balk wordt een heel punt afgetrokken.
  • D-score (d = difficulty = moeilijkheidswaarde). De moeilijkheidswaarde van de oefening staat niet vast: hoe moeilijker de oefening des te hoger het aantal punten. In de praktijk varieert deze score tussen de 0 en 5,5 punten (alhoewel het op topniveau wel rond de 7 punten kan liggen).

Om het cijfer te kunnen berekenen, moet een jurylid goed bijhouden wat en hoe er geturnd wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een soort steno waarbij het jurylid opschrijft welke elementen geturnd worden en hoeveel aftrek berekend moet worden.

Hieronder staat een voorbeeld van een balkoefening:
ophurken, 2 aansluitpasjes, zweefstand, attitudehouding, draai op 2 voeten, sisonne, lopen op de tenen, draai op 1 voet, wisselopsprong, streksprong, lopen op de tenen, arabier.

Jury steno

Bekijk hier een korte uitleg van ons jurylid Lara.

Video niet zichtbaar? Kijk dan op http://www.youtube.com/watch?v=b9-Y2CYLRvY